Italiaanse Keuken

Italië is het land dat ook wel de laars wordt genoemd, de Italianen hebben hun naam hier aan te danken omdat de vorm van hun land op een laars lijkt. Jaarlijks gaan er veel Nederlanders op vakantie naar Italië. Een prachtig land, waar het vaak mooi weer is. Als je aan de Italiaanse keuken denkt, denk je al snel aan pizza’s. Echter is de Italiaanse keuken veel uitgebreider dan alleen maar pizza’s.


De keuken

Het eten in Italië is het hele jaar door heerlijk op smaak door kruiden die gebruikt worden. De ingrediënten die de Italianen gebruiken zijn vrij eenvoudig. De heerlijke smaak die je in het eten proeft komt door de verse bestanddelen. Echter zijn de gebruikte bestanddelen wel seizoensgebonden. Naast de pizza’s die echt Italiaans zijn, behoren ook de pastagerechten tot de echte Italiaanse heerlijkheden.Eetpatroon
De Italianen eten op andere tijden dan dat wij als Nederlanders doen. Daarnaast nemen Italianen alle tijd voor hun heerlijk bereide maaltijden. Dat komt omdat de moeders altijd zeer uitgebreid koken voor grote hoeveelheden. Italianen zijn zeer gastvrij en ze hebben dan ook vaak familie of vrienden op bezoek die gezellig mogen mee eten.


Het ontbijt
Italianen zijn niet net zoals Nederlands, dat ze voornamelijk boterhammen eten. Italianen beginnen de ochtendvaak met een cornetto. Nu zul je denken, in Nederland zijn dat toch ijsjes? Dat klopt, maar in Italië zijn het een soort zoete croissantjes. Daarnaast zijn de Italianen in het ontbijten ook heel anders als wij Nederlanders.
Wij Nederlanders vinden het heerlijk om lekker te ontbijten met een krantje. In Italië halen ze wat langs de weg bij een café of barretje als ze onderweg naar school of hun werk zijn.

De lunch
De Italianen eten als lunch meestal een warme maaltijd. Vaak wordt er bij de lunch carpaccio, vis, pasta, olijven, vlees of een salade gegeten. Echter ziet de lunch op zondag er totaal anders uit, er wordt dan namelijk uitgebreid geluncht. Er komt dan vaak veel familie of vrienden op bezoek.

Het Diner
Het avond eten vindt later plaats dan in Nederland, dat komt omdat de lunch al zeer uitgebreid is. Het avondeten bestaat uit 5 verschillende gangen. Zo beginnen ze met een antipasti, dit is een koud voorgerecht en heeft als werking om de eetlust op te wekken. Daarna komt er de prima, dit is een warm voorgerecht. Na deze 2 voorgerechten komt het hoofdgerecht, dit bestaat vaak uit een pasta of pizza. De Italianen zijn gek van toetjes het nagerecht wordt dan meestal ook zeker niet overgeslagen. Het nagerecht is zoet en bestaat vaak uit ijs of tiramisu. Om het diner volledig af te sluiten wordt er vaak nog een drankje genuttigd.

Drinken
Als je aan Italië denkt en drinken dan zal je al snel uitkomen op wijn. Er worden in Italië heerlijke wijnen bereid, waarvan er veel ook in Nederland te koop zijn. Nu betekend dit natuurlijk niet gelijk dat de Italianen de hele dag door maar wijn drinken. Het eerste wijntje wordt vaak pas genomen na het avond eten.
In de ochtend beginnen de Italianen vaak met een cappuccino en naarmate de dag vordert gaan ze over op een espresso.

Bekende gerechten
Hieronder een aantal zeer bekende Italiaanse gerechten:
– Bruschetta
– Carpaccio
– Lasagne
– Noedels
– Pizza
– Risotto
– Ravioli
– Spaghetti
– Tiramisu