Nederlandse Keuken

De Nederlandse keuken is voor alle Nederlanders eigenlijk vanzelf sprekend. Maar voor 

mensen die niet uit Nederland komen, kan de Nederlandse keuken erg fascinerend zijn. Wij Nederlanders eten vrijwel alles met Aardappelen, groenten en vlees. Daarnaast mogen we natuurlijk de Stamppotten niet vergeten, iets wat iedere Nederlander wel eens gegeten heeft.  

De keuken
De gerechten die in de Nederlandse keuken worden bereidt, zijn ontstaan door het landbouw en veeteelt eten van vroeger. Echter scheelt het per streek welke producten er gebruikt worden. In de meeste gevallen zijn alle gerechten zeer voedzaam en stevig, afgestemd op het zwaar fysieke werk van vroeger. Kijk alleen al naar de stamppotten, die vullen je maag toch wel erg goed. De typisch Nederlandse recepten bestaan voornamelijk uit aardappelen, groenten en vlees. Na het warme eten nog even een toetje toe, wat bestaat uit vla of pap.

Patroon
De meeste Nederlanders eten echt tijdsgebonden en hebben 3 vaste gangen. Ontbijt, lunch en avond eten. Het ontbijt vindt verschillend plaats, net wanneer iemand aan de gang moet. Echter is het wel zo, dat er op zondag uitgebreid ontbeten wordt. Met lekkere warme broodjes en versgeperste jus de Orange. De lunch vindt meestal plaats tussen 12.00 en 13.00 uur. Het ontbijt en de lunch bestaan eigenlijk altijd uit brood wat met boter wordt besmeerd. Daar op worden verschillende dingen gedaan, van kaas tot vleeswaren en van pindakaas tot hagelslag.

Het avond eten bij Nederlands gebeurd eigenlijk altijd rond de klok van 18.00 uur. Echter is dit niet in alle streken het geval, sommige mensen eten warm tussen de middag. Die draaien dus de lunch en het avond eten om. Dat deden ze om weer voldoende energie te krijgen, om in de middag weer hard aan het werk te kunnen.

Nederlanders hebben vaak ook vaste eetdagen, zo staat er voor iedere dag van de week wat op het menu. Zie voorbeeld:

Maandag, stamppot
Dinsdag, pasta’s of rijst
Woensdag, groenten met aardappelen en vlees
Donderdag, groenten met aardappelen en vlees
Vrijdag, pasta’s of rijst
Zaterdag, soep met wat lekkere dingen erbij
Zondag, patat dag

Drinken
Nederlanders drinken bij het ontbijt eigenlijk altijd een kopje thee of koffie, maar deze worden ook tussen de maaltijden door gedronken. Vaak is rond de klok van 11.00 uur ´koppies tijd´, wat betekend dat het tijd is voor een bakje koffie of thee. Rond de klok van 16.00 uur is het weer ´koppies tijd´, er wordt dan weer een kopje thee of koffie gedronken. Bij de lunch drinken Nederlanders vaak Melk. Bij het avond eten houden Nederlanders ervan om soms een wijntje te drinken.

Typische gerechten
Als je aan de Nederlandse keuken denkt, schieten er waarschijnlijk al direct wat typische Nederlandse gerechten bij je binnen. Hieronder een aantal typische gerechten:

– Boerenkool
– Hutspot
– Andijvie stamppot
– Bruine bonen
– Erwten soep
– Hachee
– Poffertjes
– Pannenkoeken
– Zuurkoolsalade
– Broeder

Naast de typische Nederlandse gerechten, eten Nederlands ook graag gerechten van buitenaf. Zo wordt er vaak bijvoorbeeld nasi, macaroni, lasagne, pizza, kip kerrie en andere gerechten gegeten.

Andere typische Nederlandse etenswaren
De volgende etenswaren zijn ook echt Nederlands:

– Muisjes
– Chocolade pasta
– Moorkop
– Wentelteefjes
– Vla
– Tompoes
– Stroopwafel
– Roze koek
– Oliebollen
– Frikandel