Zelf aioli maken

Als je uit eten gaat bij een tapas restaurant, kun je vrijwel altijd kiezen uit brood met aioli. Als je dit nog nooit geproefd hebt, moet je dit zeker een keer doen. De sterkte van de aioli verschilt nogal eens, zo gebruiken sommige meer knoflook dan andere. Je kunt het ook heel gemakkelijk kant en klaar kopen in de supermarkt, maar het is ook heel gemakkelijk om het zelf te maken. Aioli is heerlijk op brood maar ook met vis, vlees en salades.

Recept
Hieronder het recept om voor 4 personen aioli te bereiden.

– 2 teentjes knoflook
– 1 kleine eierdooier
– peper en zout
– halve dl olijfolie
– 1 dl slaolie

Aan de slag!
Het is ontzettend eenvoudig om zelf aioli te maken en daarnaast smaakt het heerlijk.

Pers als eerst de teentjes knoflook en roer dit vervolgens goed door de eierdooier. Roer dit net zo lang door elkaar, totdat de saus zich gaat binden. Doe er wat peper en zout in en meng al roerende de olijfolie en de slaolie er door heen. Doe dit net zo lang totdat er een dikke mayonaise ontstaat.

Tips
– Je kunt het gemakkelijk een dag bewaren in een afgesloten bakje, echter is het vers bereiden ervan natuurlijk het lekkerste.
– De olie en eierdooier moet op kamertemperatuur zijn, hierdoor is de saus direct goed.
– Het is lekker om met snabbeltjes in de aioli te dippen.

– Door echte spaanse brood te bakken en daar wat aioli op te smeren, komt de smaak van de aioli nog beter uit.

Bron foto: Lifesambrosia