Zelf mayonaise maken

Mayonaise, je kent het wel die gele saus die heerlijk is bij bijvoorbeeld de patat. Mayonaise is in veel verschillende merken te kopen in de supermarkt. Het is natuurlijk het lekkerste, wanneer je het zelf maakt. Hieronder hoe mayonaise is ontstaan en het recept.

Ontstaan
Hoe mayonaise is ontstaan of waar het vandaan komt is vandaag der dag nog steeds niet helemaal duidelijk. Er gaan veel verschillende verhalen in het rond, over het ontstaan van de mayonaise. Een van de verhalen brengt ons terug naar het jaar 1756. De hertog van Richelieu veroverde in dat jaar de haven van Mahon, op het eiland Menorca. De haven was daarvoor nog in de handen van de Britten. Omdat de hertog zo blij was, wilde hij het graag vieren. Hij gaf de keukenmeester de opdracht op een saus te maken die bestond uit eieren en olie. De hertog noemde het vervolgens Mohonnaise. Echter hadden de fransen veel moeite met het uitspreken van het woord mohonnaise. Daarom werd de letter h, vervangen door de letter y. Zo ontstond de naam van mayonaise.

Het recept
Er zijn verschillende manieren om mayonaise zelf te maken. Hieronder een basis recept:

Benodigdheden
– Garde (blender of mixer)
– Kom
– Maatbeker

Boodschappenlijstje

– 2 eidooiers
– 150 tot 200 ml plantaardige olie
– 1 theelepel witte azijn
– 1 theelepel mosterd
– zout en peper

Aan de slag!
Het is belangrijk dat alle ingrediƫnten op kamertemperatuur zijn, die voorkomt schiften.

Stap 1: Doe de eidooiers in een kom en meng dit samen met een eetlepel mosterd en azijn. Klop dit net zo lang door, tot dat er een mengsel ontstaat.

Stap 2: Doe een klein scheut olie bij het mengsel en blijf het goed door kloppen. Zodra het mengsel wat dikker wordt, kun je al het olie er doorheen schenken.

Stap 3: Laat het mengsel net zo lang kloppen, tot dat er een dikke massa ontstaat. Ook is het van belang dat het een lichte kleur heeft. Dit kan ongeveer 5 minuten duren.

Stap 4: Breng de saus op smaak doormiddel van zout en peper. Belangrijk is het om veel te proeven.

Tip
Wil je dat de mayonaise wat zoeter proeft, dan kun je er wat suiker aan toevoegen.

Bron foto’s: Dedamesdijk en Mevrouw-minder